merhabalar değerli okurlarım; html eğitimlerimizde bugün itibariyle 11. haftadayız; formlarda sizinle bu hafta artık eleman adını verdiyimiz ifadelere geçiyoruz.
formlarda elemanlar nelerdir?
elemanlar: formun ana dizilimini oluştururlar; bunlar select adıyla bilinen seçim kutuları, işaretleme onay kutuları, sözleşme box adıyla bilinen kabul dümeleri, e-posta metin alanları, mesajlar ve daha fazlasıyla formlarda seçenek ve elemanlar uzadıkça uzar.
tabi bu ucu bucağa görünmeyen alanlarda bize destek olan kavram; input komutudur. input: form elemanlarında durumu belirlemeye başlatan ana karakter; listeler bölümünde öğrendiyimiz type etiketiyse alt parametre olarak belirlenen karakteri sahneye davet ederek hünerini, yani hizmet vermesini sağlayan komuttur.
peki formlarda metin kutularını nasıl başlatırız?
şimdi bu 2 önemli bölümden sonra dedikya alanlar bizde bitmez; 3. kavramsa metinsel kutuları göstermeye yarayan text komutudur. text: adındanda anlaşılacağı üzere hep bilinen metinsel ifade demektir. bu metinsel ifadelerde komutu yazarken metin kutusunun boyutunu belirleme, satır aralıklarını belirleme, veya sadece formda sayı girme gibi birçok işlem gerçekleştirebiliyoruz.
gelelim ozaman daha fazla bekletmeden örneklere
örnekler:
<html><head><title>deneme formu</title></head><body><h2>form denemesi</h2>
<form name="denemeformu" action="deneme.php" method="post"
işlemler buraya kadar tamam; şimdi sıra aşağıdaki alanda. diğelimki isim soy isim şeklinde 1 metin kutumuz olsun; işte örneyi.
adınız soyadınız: <input type="text" name="isimsoyisim">
görüldüğü üzere <input ile başlıyoruz, type="text" diyoruz, name="isim" diyor ve işlemi tamamlıyoruz.
bütün formlarımızın tamamlandığını düşünelim ve şimdi formu kapatalım; </form></body></html>
11. haftanın sonuna geldik; özetle metin kutuları bize veri aktarımı ve deyer girme gibi konularda oldukça yarar sağlayacaktır. ilerleyen zamanlarda boyut ve satır aralığı konularında bilgi sahibi olmak dileyiyle hepinize esenlikler diliyorum.