html eğitimlerimizin 2. bölümünden merhabalar değerli okurlarım; bugün sizinle html'nin önemli kavramlarını ve kod döngüsünü işleyeceyiz.
Giriş
insanoğlu olarak hepimizin hayatında bir döngü var aslında; yaşamın içerisinde bulunduğumuz sürede gerçekleştirdiyimiz hayaller, hazırladığımız planlar, ve o planı uygulamak için ürettiyimiz alt yapılar bizim bir döngü ve proje içerisinde ilerlediyimizi gösteriyor. işte programlama dillerinde'de döngü; yani bir gereklilik ortak çalışma alanı mutlaka bulunur.
bir ev inşa edeceksiniz; ne gerekli? arsa; ama arsadan önce bir miktar maliyet; daha sonra neler gerekli? kum, çimento, tula gibi daha birçok extralar sizin evinizi oluşturan etkenlerdir. öyleyse şunu bilmemiz gerekirki html'yi oluşturan teorileri bilirken en büyük temel kavramını öğrenip, dersimize iyi çalışmalı, ona göre hedeflerimizi belirlemeliyiz.
Html’de kod döngüsü
html'nin en büyük ve önemli kavramı döngünün, yani bilgisayara ben html komutuyum dedirtmek için kullanacağımız teori komutu: başlangıç olarak < işareti, bitiş olaraksa </> işareti'dir. kısaca bu işaretler olmadan html'nin aktif olması imkansızdır.
bu 2 işaretin arasına tüm html etiket ve elemanları işlenir; ve işlenen elemanlar php gibi yüksek alt yapı dilleriyle birleştirilerek ekrana basılır. nekadarda html tabanlı daha öncelerde web siteleri yapılsada, benim görüşüm mutlak suretle yüksek voltajda php, asp, aspx gibi diller öğrenerek html'yi işletmeniz.
İlk html kodu ve temel kavramları
şimdi gelelim html'nin ana başlangıcına, not defterinde mutlaka yazmanızı tavsiye ederim kodları ben her zaman; açtık; ve hazırız, ilk html komutumuz:
<html> "işte bu komut bilgisayara html'yim ben diyor"
böylelikle bilgisayarla, yani sunucuyla tanışmamız başlıyor. gelelim 2. komuta; web sayfamızın başlığı; bu alanda bizi title etiketi karşılıyor. title; web sayfamızın ana başlığını ekrana basar ve gösterir. ama bunun öncesinde'de ekrana yazmamız gereken; kısaca bilgisayara web sayfamın başlığı var dememiz gereken bir komut var oda:
<head> "işte bu komutda web sayfasının başlığı var; komut bundan sonra ekrana yazılacaktır uyarısını sunucuya, yani bilgisayara gerçekleştiriyor.
şimdi web sayfamızın başlığını ekrana yazalım: <title>web sayfama hoşgeldiniz</title>
şaşırdığınız bir alan olabilir; neden çünkü hoşgeldiniz dedikten sonra </title> şeklinde bir komut ekrana yazdım; yukarıda herşeyin döngüyle ilerlediyini ifade etmiştim hatırlarsanız; html'de döngü olmazsa olmazdır; web sayfamın başlığını sisteme girdikten sonra html ve web sunucusuna demem gerekiyorki başlık bukadar, buyüzden her kodu girdikten sonra, ekrana her birkod bastıktan sonra mutlaka bazı istisnalar hariç, </> gibi işaretle o komutu pasif, yani tamamlanmış hale getirmeliyiz.
şimdi diğer komutuda pasif hale getirmem gerek: </head> bu komutda neydi, web sayfanın başlığı var, hazır ol demekti html içerisinde; bu komutları bitirmeye biz kısaca: kod kapatma adını veriyoruz.
son olarak döngümü; yani html sayfamı bitirmem gerek ozaman ne yapmam lazım; </html> yukarda açtığım <html> etiketini aşağıda yani burada sayfa ve komutlar bittiyi için </html> şeklinde pasif hale getirerek bu sayfa tamamlanmıştır bilgisini veriyorum sunucuya.
böylelikle bu derste sizinle html'nin ana sistemi olan kod yapısını işlemiş olduk; umarın anlata bilmiş, kalemimle aktarmaya çalışmışımdır, 3. derste görüşmek üzere, esenlikler dilerim.