Html eğitimlerimizin 6. Haftasından merhabalar değerli öğrenci ve arkadaşlarım; 5. Haftamızda sizinle listelere başlamış, ilk olarak metinsel listeleri görmüştük. Bugünde listelerimize devam ederek 2. Bölümde sayısal listeleri ele alacağız.
Sayısal liste tam olarak nedir?
Sayısal liste: metinsel listeden farklı olarak çeşitli uyarı metinlerinde, adım tarifinde, veya herhangi sayısal ürün ve içerikleri listelemede kullanılır. Metinsel listelemeyse tam tersidir; yazar ve dergi bilgisi, ürün fiyat bilgisi, menü linkleri gibi ana kapsama giren tüm alanlar metinsel listelerle kodlanması gerekmektedir.
Örneklerle sayısal listelere giriş
<html><head><title>liste2</title></head><body><h2>aşağıdaki maddeleri okuyunuz</h2>
<ol><li>web sayfanızı aktif etmek için lütfen 1 alan adı alınız</li>
<li>alan adını daha sonra ilgili host firmasına yönlendiriniz</li>
<li>web sayfanız için host seçerken bant genişliyi, performans gibi alanlara dikkat ediniz</li>
<li>alan adınız yönlenirken sunucunuza hostunuza dosyalarınızı yükleyiniz</li>
<li>son olarak her şeyin tam olduğuna emin olunuz</li></ol>
Burada görüldüğü gibi; 5 adet açıklama yaptım ve bu kodlamada, yani web sayfasında bize 1., 2., 3. Şeklinde görünmesi için sayısal değerler kullandım. İlk önce <ol> dedim ve 1 önceki haftadaki gibi listenin ilk 2 harfiyle <li> deyip maddemi yazdım, </li> dedim. Ardından; </ol> diyerek kodumu sonlandırdım.
Özetle listelerde böylelikle 2. Bölümüde tamamlamış olduk. haftayaysa html’nin önemli kavramını listelerde size anlatacağım. Çünkü buda listelerde ve tüm html elemanlarında size rehper olacak kavramlardan birtanesidir. Body ve html döngümü şimdi sonlandırıyorum, </body></html>
7. hafta’da görüşmek üzere, esenlikler diliyorum.