sevgili öğrenci arkadaşlarım; teknolojiyi ve web tasarımı seven araştıran deyerli okurlarım 1 haftanın ardından yeniden merhabalar.
bizler bayram sebebiyle 1 hafta derslerimize ara verdik; bu esnada tabi teknoloji bize yeni yeni imkan ve tercihlerini sunmaya devam etti. kullanmaksa bize kaldı. 8. haftamızın konusu: html'nin en başlıca konularından formlar.
formlar nedir, nerelerde kullanılır?
formlar; arama butonlarında, iletişim ve mesaj bölümlerinde, başvuru ve kullanıcı girişlerinde kısa ve öz olarak karşıtaraftan veri alınacak her alanda form elemanları kullanılır.
form elemanlarının çeşitleri nelerdir, tek çeşitmidir?
hayır tabiki; pozisyon ve form stiline göre deyişiklik gösteren bu alanlar; metin kutuları, onay dümeleri, seçim kutuları, işaretleme alanları gibi daha birçok seçenekten oluşuyor. kullanım alanlarına gelirsek; istenen belge ve soruya istinaden form şekil alıyor; örneyin: siz 1 onaylama istiyorsanız, sözleşme kabulü istiyorsanız bu alana onay butonu gerek; veya metin kutusu istiyorsanız bu alana text alanı gerek.
yada seçim kutuları istersenizde select alanı gerek. daha uzun uzun genişletebiliriz bu kavramı.
form elemanlarına başlamadan bilmemiz gereken extra kavram varmı?
evet var; html'de kavram pek bitmez aslında; form elemanlarıda kendi içerisinde kavramlar oluşturmuştur. bu kavramların tüm temel adına biz html'de parametre adını veriyoruz.
bir kodun içerisinde kullanılan; ve birden fazla veya 1 işlevi olan o kodun arasına yazılan kavram ve küçük kod parçacıklarına tekrar yinelersek; (parametre) adını veriyoruz. örnek vermek gerekirse: formlarda bizler post,get, action, method gibi kavramlar kullanarak formumuzu zengineştirip güvence altına alıyoruz.
son olarak form kod ibaresi html kod bilgisinde nasıl başlar?
9. derste başlayacağımız formlara kısa 1 giriş yapmam gerekirse html kodumu açmadan size tarif etmek isterim; her zaman olduğu gibi < işaretim olmazsa olmazım bunu unutmuyoruz. <form bakın burada formdan sonra boşluk verdim çünkü action, post, get, method gibi extra güvenlik ve gerekli kodlarımız var onları yazmam gerek. hepsini bitirip, tüm form elemanlarım tamamlandıkdan sonraysa, </form> diyerek kodumu tamamlıyorum. ama bu işlemi bütün form elemanların yazıldıktan ve bittikten sonra gerçekleştiriyorum unutmayın.
özetle: formlar bize karşı taraftan veri almamızı sağlayan yüksek güvenlik gerektiren veri elemanlarıdır. ancak zevklidirde tabiki; hele birde php'yi veya farklı 1 alt yapı dilini bildinizmi işte ozaman tadından yenmez. çünkü formları işleyen altyapı diliniz olmazsa formlarınızda işe yaramaz.
8. haftayı temel form özellikleriyle tamamlamış olduk dostlar; 9. haftada görüşmek üzere esenlikler diliyorum.