Önemli Radyocular Unutulmamalı

İbreli radyolar, çekmeyen antenler, hantal tüplü televizyonlar... Hepsinin birer tarihi ve alkışlanmaya değer geçmişi var. Geçtiğimiz haftalarda 13 Şubat Radyo Gününü geride bıraktık. Bırakmakla beraber eski ses mimarlarını da tarihe gömdük.

Kimler peki bu isimler? Bize ne miras bıraktılar?

Genç nesiller olarak Instagram ve Facebook gibi platformlarda zaman geçiriyoruz, geçmişten dem vurmadan yeni çağda açtığımız yolda ilerliyoruz. Dikenli yollarda engellerle karşılaşırken, o hataları görmezden gelip tekrar tekrar yapıyoruz. Halbuki geçmişi dinlesek, radyo tiyatrolarının gizemli seslerini araştırsak ne kaybederiz ki? Aksine, kazançlı çıkıp bizden sonra kalan evlatlarımıza bir miras bırakırız.

radyo tiyatroları:


radyonun en unutulmaz teorisi hiç kuşkusuz sesli diziler; yani radyo tiyatroları'dır. mehmet köseoğlu, didem türkmen,niyazi girgin, erol güldiken gibi usta isimler eskimeyen yılların radyocularını oluştururdu.
 

radyo haberleri ve gazeteler:


televizyon tarihimize hızlı bir giriş yaptı ve azda olsa radyoya rabet azaldı. ancak bu radyonun türkiyede birçok ana başlığa rol oynadığını ortadan kaldırmadı. uğur dündar, ali kırca gibi ünlü isimlerin programları radyolarda ogünlerde sıklıkla dinlendi.
 

önemli radyo programları


 

  • Safiye Ayla: 1950'li yıllarda "Safiye Ayla'yla Sohbetler" programıyla radyolarda fırtınalar estirdi. Programda ünlü konuklar ağırlıyor, sohbet ediyor ve şarkılar söylüyordu.
  • Neriman Altındağ: "Neriman'la Sohbetler" programıyla tanınan Altındağ, 1960'lı yıllarda radyolarda en çok dinlenen seslerden biriydi. Programda dinleyicilerden gelen mektupları okuyor, sohbet ediyor ve müzik yayını yapıyordu.
  • Gülriz Sururi: Tiyatrocu ve yazar Gülriz Sururi, "Gülriz Sururi ile Birlikte" programıyla radyolarda iz bıraktı.
  • Sebahattin Süvarioğlu: "Sebahattin Süvarioğlu'nun Fıkraları" programıyla hafızalara kazınan Süvarioğlu, Türk radyo tarihinin en önemli fıkralarından bazılarını seslendirdi.
  • Cevat Fehmi Başkut: "Mikrofon Kervanı" programıyla radyoların en ücra köşelerine ulaşan Başkut, Anadolu'nun sesini tüm Türkiye'ye duyurdu.
  • Ekrem Toker: "Ekrem Toker'le Sohbetler" programıyla radyolarda uzun yıllar dinlenen Toker, konuklarıyla yaptığı sohbetlerle dinleyicileri büyüledi.
  • Uğur Dündar: "Uğur Dündar'la Radyo Gazetesi" programıyla radyolarda ses getiren Dündar, güncel olayları yorumluyor ve röportajlar yapıyordu.
  • Nihat Sırdar: "Nihat Sırdar'la Baş Başa" programıyla radyolarda edebiyat ve sanat dünyasından konuklarla sohbet eden Sırdar, programlarıyla birçok dinleyiciyi etkiledi.


Radyo, dijital çağda da dinlenmese de az dinlenmiş olsa da rekabetini koruyor. Güçlü bir meslek olduğunu kanıtlayan radyo, herkese kapılarını sonuna kadar açıyor.
Radyo, internet ve podcast gibi yeni platformlarla birlikte evrim geçirmeye devam edecek. Sesli içeriklerin popülerliği arttıkça, radyonun da önemi artacak.
bütün mesleklerin değer bulması ve öneminin artması dileklerimle okuduğunuz için teşekkür ediyor, esenlikler diliyorum.

 


YORUM YAZ

YORUMLAR

Şu an yorum bulunmamaktadır.