Erişilebilir Radyo Eğitimleri 5. Hafta, Teknik Terimlere Hakimiyet

sevgili radyo sever dostlarım yeniden merhabalar; 5. haftamızla sizinle birlikteyiz erişilebilir radyo eğitimlerimizde; bu hafta; özellikle internet radyolarına daha uyumlu olduğu için bu eğitim; 10 temel kavramı göreceyiz tekniksel olarak radyomuz için.

radyonun genel hitabı insanlar üzerinde biraz korkutucu oluyor doğru; fakat öğrenip işe başlandığında bırakmak bile istemiyor insan. internette genişliği ve yüksek araştırma platosu nedeniyle korkutulan platformlar arasında ama hiçte internet radyolarında korkulacak bir durum yok.

biz bugün sizinle tüm radyo tarihini ve literatürlerini etkileyen 10 önemli kavramı göreceyiz, gerisiyse size kalıyor artık.

Bitrate: 

Ses dosyalarının saniyede ne kadar veri taşıdığını gösteren ölçüttür. Bitrate ne kadar yüksek olursa, ses kalitesi de o kadar iyi olur. Yaygın bitrate değerleri 128kbps, 320kbps ve 64kbps'dir.

Codec: 

Ses dosyalarını sıkıştırmak ve açmak için kullanılan yazılımdır. Yaygın codec'ler MP3, AAC ve Ogg Vorbis'tir.

Sample Rate: 

Ses dalgalarının saniyede kaç kez örneklediğini gösteren ölçüttür. Sample rate ne kadar yüksek olursa, ses kalitesi de o kadar iyi olur. Yaygın sample rate değerleri 44.1kHz ve 48kHz'dir.

hosting

internet radyolarında host, radyonun tüm işlemlerini yürüteceyimiz, müziklerimizi ilgili panelden sisteme yükleyeceyimiz alana biz hosting adını veriyoruz. ileride deyineceyim fakat sunucunun bant genişliyi, hızı radyonun kafasitesini etkileyen en önemli unsurlardan biridir. seçerken dikkat edilmelidir.

Streaming: 

Ses ve videonun internet üzerinden gerçek zamanlı olarak aktarılmasıdır. Internet radyoları, streaming teknolojisi sayesinde dinleyicilere ulaşır.

Shoutcast: 

Internet radyoları için en popüler streaming platformlarından biridir. Shoutcast, radyonuzun yayınını internet üzerinden dinleyicilere ulaştırmanızı sağlar.

AutoDJ:

 Otomatik olarak müzik çalan yazılımdır. AutoDJ, radyonuzun 7/24 yayın yapmasını sağlar.

Metadata:

 Ses dosyalarına eklenen ve şarkı adı, sanatçı adı, albüm adı gibi bilgileri içeren bilgilerdir.

yönetim paneli

admin paneli veya yönetim paneli olarakta bilinen bu kavram; radyo hosting firma sağlayıcınız tarafından size verilir. bu yönetim panelindeyse radyoya ait bütün işlemler gerçekleştirilir. radyoya dj ekleme, düzenleme, silme, çalma listesi ve müzik kütüphanesi gibi tüm elementler bu alandan belirlenir. ve sisteme dahil edilir.

radyo yayın yazılımı

bu kavramsa radyo yayınını hangi programla yapmanızı size belirleyen anahtar kavramdır. sam2, radyomatik veRadioBOSS gibi programlar günümüzde varolsada popüler olarak internet radyolarında RadioBOSS kullanılır. sam 2 ise artık elveda demiştir.

özetle: daha kavramsal açıdan genişletebiliriz ama eğitimin sonu gelmez. bu kavramları genişletebilmeniz için sizin ihtiyaç, hedef ve maliyetinizi belirleyip, işlemlere buşekilde başlamanız gerekmektedir.

radyoyu sevdiyiniz, hedeflerinize ulaştığınız ve faydalandığınız 1 eğitim olması temenlisiyle, esenlikler dilerim.


YORUM YAZ

YORUMLAR

Şu an yorum bulunmamaktadır.