1940'lı yıllardayız; herşey zor, ulaşılması imkansız, bilgisayarların fazlaca büyük ve karmaşık dönemini yaşıyoruz. işte tamda bu alanda ilk kodlama ve karmaşık sistemle makine diliyle başlıyor programlama dillerinin tarihi.
makine dili nedir?
Makine dili, bilgisayarın donanımına doğrudan hitap eden, karmaşık ve okunması zor bir dildi.Bu dilde programlama yapmak, oldukça zor ve zaman alıcıydı. ayrıca 2'li bir programlama dili olduğundan çok az sayıda ve kurumda yüksek mühendisler tarafından deneyimleniyordu.
yüksek seviyeli dillerin doğuşu
1950'li yıllarda, programcıların işini kolaylaştırmak için yüksek seviyeli diller (HSD) geliştirilmeye başlandı. HSD'ler, makine diline kıyasla daha insana yakın ve okunması kolay dillerdir. Bu diller, matematiksel işlemler, veri giriş/çıkış işlemleri gibi işlemleri daha basit ve anlaşılır bir şekilde ifade etmeyi mümkün kıldı.
günümüz ve popiler programlama dilleri
tarihe ve günümüze baktığımızda yüzlerce programlama dili mevcut. bunlardan bazıları: FORTRAN, COBOL, BASIC, Pascal gibi diller, 1960'lı ve 1970'li yıllarda yaygın olarak kullanılan ilk HSD'ler arasındadır. 1980'li yıllarda C dili ve C++ dili gibi daha güçlü ve esnek diller ortaya çıktı. 1990'lı yıllarda ise Java ve JavaScript gibi internet programlama dilleri popüler hale geldi.
Günümüzde, her biri farklı bir amaca ve kullanım alanına sahip yüzlerce programlama dili mevcuttur. Python, R, Swift, Kotlin gibi yeni diller de her geçen gün daha fazla kullanılmaktadır.Programlama dilleri, sürekli olarak gelişmekte ve yeni özelliklerle donatılmaktadır.
tabikide her programlama dilinin esnekliği, kullanım alanı ve gerekliliği farklıdır. buyüzden doğru programlama dilini seçmek son derece önem taşır. tarihi ve tarihçesiyle yazılımcılarda büyük merak uyandıran programlama dillerinin önemini gördük sizinle bugün; yazıda hatalar varsa affola, hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyor, esenlikler diliyorum.