html eğitimlerimizin 9. haftasından merhabalar kıymetli okurlarım ve öğrencilerim; bugün 23 nisan; tüm çocuklarımızın ve ulusumuzun 23 nisan ulusal egemenlik ve çocuk bayramı kutlu olsun diyerek hepinizi öncelikle saygıyla selamlıyorum. bugün; sizinle 8. haftada tüm özelliklerini işlediyimiz formlara giriş yaparak formlarda kullanacağımız2 önemli parametremizi göreceyiz.
formlar neydi kısaca?
hatırlatmak gerekirse karşıdan gelen veriyi toplayan, işleyen ve bize gösteren tüm elementlere form adını veriyoruz. bu arama formu olur, kullanıcı girişi olur, iletişim olur hiç farketmeksizin her alanda işlem neyse uygulandığında bu form adını alır.
örnekler
önce html kodumuzu başlatalım
<html><head><title>form sayfası</title></head><body><h2>mesaj formu</h2>
tüm alanlarımız hazır; şimdi form elemanımı açıyorum
açmadan burada ilk öğreneceyimiz kavram action; action: kullanıcının göndermiş olduğu verilerin hangi dosyada işleneceyini söyler html'ye; bu asp dili olur, php olur hiç farketmez. birazdan göreceyimiz komutu kullanarak action komutuyla form verilerinin işleneceyi ve toplanacağı dosyayı belirtmeniz gerek.
2. kavramsa name; name: formun ismini isteyen komuttur; kullanıcı giriş formumu, iletişim formumu, türkçe karakter kullanmadan formun ismini belirtmemiz için name parametresi mutlak suretle gereklidir.
haydi başlatalım ozaman formumuzu
<form name="mesaj formu" action="gonder.php"
evet; yukarıda biz şimdi neler yaptık; ilk önce <form dedik ve komutumuzu açtık hazırladık, ardından boşluk vererek ilk parametremizi girdik. parametreler herzaman =" ibaresiyle başlarlar; ve 2 " arasınaysa genellikle html kodlamasında veriler, o parametrenin değeri girilir.
daha sonra action diyerek dosyanın yolunu, ismini belirttik yani gonder.php dedik. ve böylelikle formumuz hazır oldu; ama işimiz bitmedi tabi, daha öğrenmemiz gereken çeşitli parametreler daha var; bu parametreleri yazdıktan sonraysa aşağıdaki alana isim soy isim, mesaj gibi alanlarımızı girdiyimizi varsayarak şimdi form komutumu ve html kodumu tamamlıyorum.
</form></body></html>
dersi tamamlamadan önce şunları söylemem gerekir ki <form dedikten ve parametlelerimizi yazdıktan sonra isim soy isim, mesaj, ve tüm butonlarımızı tek tek kısacası form elemanlarımızı tek tek yazmalıyız. daha sonra bütün form elemanlarımızı bitirince </form> diyerek form kodumuzu kapatmalıyız unutmayınız. bu dilek ve temenlilerle okuduğunuz için teşekkür ediyor, esenlikler diliyorum.