İnternetin İlk Arama Motorları

İnternetin ilk yıllarında, web sayfalarının sayısı oldukça azdı ve insanlar aradıkları bilgileri bulmakta zorlanıyordu. Bu sorunu çözmek için ilk arama motorları geliştirildi.
geliştirildi fakat insanlar arama ve motor gibi terimlere alışamadı.

ilk arama motorları

Archie (1990): FTP sunucularında bulunan dosyaları tarayan ve dizine ekleyen ilk arama motoruydu.

  • WAIS (1991): Gopher protokolünü kullanan ve metin tabanlı arama yapabilen bir arama motoruydu.
  • Veronica (1992): Gopher menülerini tarayan ve anahtar kelime araması yapabilen bir arama motoruydu.
  • JumpStation (1993): Web sayfalarını tarayan ve anahtar kelime araması yapabilen ilk grafik arama motoruydu.

tabiki hepsinin terimsel kavramını ileride daha detaylı inceleyeceyiz.

arama motorlarının tarihçesi varmıdır?

  • 1990'lar: İlk arama motorları geliştirildi ve web sayfalarını taramaya başladı.
  • 2000'ler: Google, Yahoo ve Bing gibi büyük arama motorları popülerlik kazandı. Arama motorları daha karmaşık hale geldi ve arama sonuçlarını sıralamak için daha gelişmiş algoritmalar kullanmaya başladı.
  • 2010'lar: Arama motorları daha da kişiselleştirildi ve kullanıcılara daha alakalı arama sonuçları sunmaya başladı. Sesli arama ve mobil arama gibi yeni arama yöntemleri popülerlik kazandı.
  • 2020'ler: Arama motorları yapay zeka ve makine öğrenimi gibi yeni teknolojileri kullanmaya başladı. Arama sonuçları daha da kişiselleştirildi ve kullanıcılara daha bağlamsal ve alakalı bilgiler sunuldu.

teori olarak nedir arama motoru?


Arama motorları: Bir kütüphanedeki kitap raflarını ve kataloğu gibidir. Kullanıcılar, aradıkları bilgiyi bulmak için kitap raflarını tarayabilir veya kataloğu kullanabilirler.

arama sonuçları bize neyi gösterir?


Arama sonuçları: Bir restorandaki menü gibidir. Kullanıcılar, en lezzetli ve doyurucu yemeği seçmek için menüyü inceleyebilirler.

anahtar kelime dediyimiz nedir?


Anahtar kelimeler: Bir haritadaki işaretler gibidir. Kullanıcılar, aradıkları yere ulaşmak için işaretleri takip edebilirler. bu işaretlerse sonuçlarda yer alan web sayfaları, kaynaklar ve bağlantılar tabiki.
özetle; arama motorları insanlığı kurtaran dış etkenlerdir; kullanmak ve geliştirmekse insanoğluna kalmıştır. internet; her ülkenin ve hatta büytün dünyanın yönetmesini istediyi çok önemli bir dal; bu konuda zaman zaman yukarıda belirttiyim tarayıcılara tek tekdeyineceyim ama, şu bir gerçekki internet; her ülkenin verisiyle gittikçe dahada gelişecek, yapay zeka, oyunlar, sanal gerçekliyinde katılımıyla renklenecek, zararını ve yararını ayırt etmekse insanoğluna kalacaktır.


YORUM YAZ

YORUMLAR

Şu an yorum bulunmamaktadır.