Facebookönce Üniversitelere Hizmet Verdi, Sonra Popüler Oldu

2004 yılındayız. Dünya ve Türkiye, her ülke gibi sosyal internetin yükselişiyle çeşitli aktiviteler aramaktaydı. Bugün kimimizin hâlâ kullandığı, kimimizin ise şifresini bile unuttuğu Facebook'un tarihini ve başlangıcını inceleyelim.

Facebook Tarihi

Facebook, 2004 yılında o zamanlar Harvard Üniversitesi'nde öğrenci olan Mark Zuckerberg tarafından "TheFacebook" adıyla kuruldu. İlk olarak Harvard öğrencilerinin birbirleriyle bağlantı kurmasına ve bilgi paylaşmasına olanak sağlayan bir platform olarak tasarlandı.

2004-2006: Facebook, hızla diğer üniversitelere de yayıldı ve 2006 yılında lise öğrencilerine de açıldı. O zamanlar mobil uygulamaların olmamasıyla forum sitesi olarak da, genel görünümü olarak da bilindi ve hizmet verdi. Yine 2005 ve 2006 yıllarında Facebook'a gruplar, haber akışı ve fotoğraf paylaşımı gibi temel özellikler eklenmeye başladı.

Adım Adım Yükseliş

2007-2010: Facebook, uluslararası alanda hızla büyüdü ve 2010 yılında 500 milyon aktif kullanıcıya ulaştı. Platform, "Beğen" butonu, uygulama entegrasyonu ve canlı yayın gibi yeni özellikler ile gelişmeye devam etti.

Facebook Popüler Oldu

2010-2020: Facebook, dünya çapında en popüler sosyal medya platformu haline geldi. 2 milyardan fazla aktif kullanıcıya ulaştı ve reklamcılık ve pazarlama için önemli bir araç haline geldi. Bu dönemde mobil uygulama, Messenger ve Instagram gibi yan platformlar da büyük bir gelişme gösterdi.

Instagram ve TikTok'un Etkisi

Ancak Instagram ve TikTok'un gelişmesiyle, hatta daha öncesinde, Facebook kullanıcılar tarafından rafa kaldırıldı. Yanlış bilgi yayma, veri ihlali, çeşitli paylaşımlar sebebiyle günümüzde dünya ve Türkiye tarafından bu konularda Facebook sorumlu tutuldu.

Facebook'un Geleceği Olur mu?

Facebook'un geleceği, uygulama yönetiminin tutumuna bağlı. Veri ihlallerinin düzeltilmesi, siyasi başta olmak üzere çeşitli paylaşımlar ve bilgi kirliliğinin ortadan kaldırılması gibi önlemler alındığında belki bir gelecek vaad eder. Neden olmasın? Yıllarca devam eden bir teorisi ve geçmişi var sonuçta.

Özetle: Facebook bugün kullanılıyor ama nedensiz kullanılıyor. Aktif olmayan kullanıcılar, şifresini unutanlar, yenilemeyi bile düşünmeyenlerle dolu milyarlarca kullanıcı Facebook'u üzüyor ve gelişmesini engelliyor. Hikaye, reel videoları, etkinlikler, yapay zeka gibi aktiviteler son yıllarda Facebook'a eklenmesine rağmen durumu değişmedi ve kullanıcılarına geri dönüş sinyali veremedi.

Sonuç olarak: Facebook, rakiplerini geçemedi, ilerleyemedi, tükendi ve belki de sonunu belirledi. Daha yaygın ve farklı özelliklerle donatılmış uygulamalar görmeyi dilerim.


YORUM YAZ

YORUMLAR

Şu an yorum bulunmamaktadır.